15 Şubat 2017 Çarşamba

Hareketli Ortalama Bize Neyi Özetler?

En bilinen haliyle, ortalama, mod, medyan gibi istatistiki göstergeler bize verilerin özetini verir. Peki bir özete neden ihtiyaç duyarız? Bu özet bizi nasıl harekete gerçirir biraz buna değineceğim ve hareketli ortalamanın nasıl kullanılması gerektiğini anlatacağım.

Hayattan örnekle hareketli ortalamanın kullanımı

Öncelikle bir sebze pazarı düşünün ve bu pazarda bir domates satıcısı olduğunu düşünün. İlk gittiğinizde karşılaştığınız fiyatın ucuz mu pahalı mı olduğunu anlayabilir misiniz? Anlayamazsınız. Belki gelirinize göre bir fikir edinebilirsiniz. Ama bu da göreceli bir durumdur. Bu sebeple neye ihtiyaç duyarsınız? Tabikide geçmiş fiyat bilgisine ihtiyacınız vardır. Geçmiş günlerin fiyat listesi varsa elinizde geçerli fiyatın ucuz mu pahalı mı olduğuna karar verirsiniz. Peki son fiyatın diğer tüm fiyatların en ucuzu ya da en pahalısı olduğunu nereden öğrenebiliriz? Bunu geçmiş fiyat bilgisiylede ölçmek zordur.


Trendin Göstergesi Hareketli Ortalama

Bir seri trende sahipse bu trendin yönünü şüphesiz hareketli ortalama bize gösterebilir. Peki sadece trendin yönü bizim için yeterlimidir ? Hareketli ortalama hakkında bilmemiz gereken bir diğer önemli husus, "Seriler her zaman ortalamaya gelme eğilimindedir". Yani fiyat hareketleri ortalama etrafında aşağı-yukarı salınımlar yaparak ortalama çizgisinin üstünden geçer. Bunun sebebi nedir?

Yukarıda hayattan örnek verdiğimiz paragrafta fiyatın ucuz ve ya pahalı mı olduğu sorusuna cevap aradık. Hareketli ortalama geçerli fiyatları işleme alarak bir ortalama verir. Burada altı çizilmesi gereken nokta geçerli bütün fiyatları baz almaktır. Bu sebeple siz sadece dünün fiyatına bakarsanız yanılırsınız ortalama ise size bütün fiyat bilgisini özetlemektedir.

Temel Talep Yasasının Geçerliliği

Talep yasası kısaca bir ürünün fiyatı artarsa talebinin azaldığı, fiyatı azalırsa talebinin arttığıdır. Şimdi bunu döviz piyasalarına uyarlarsak. Fiyatı ucuz olan dövize alım talebi artarken fiyatı pahalı olan dövize satış talebi artacaktır. İşte ortalama etrafında salınıma neden olan durum budur. 

 Ortalamadan uzaklaştıkça paritenin fiyatının ya aşırı pahalı ya da aşırı ucuz olduğu anlamına gelir. Peki bu durum hangi koşullarda geçerlidir?

Hareketli ortalama Periyod Ayarlaması

Hareketli ortalamada periyodları ayarlamakta en çok düşülen hatalardan biri periyodu olduğu gibi bırakmak ve her grafikte aynı periyodu kullanmaktır. Fakat bu oldukça hatalı ve geçersiz bir kullanımdır. Çünkü saatlik grafikte 21 periyod 21 saatlik ortalamayı gösterirken günlük grafikte 21 günlük ortalamayı göstermektedir. Bu periyod ayarlamasını, kaç günlük analiz yapacaksanız ona göre ayarlamalısınız.Örneğin ben genellikle haftalık analizler yapıyorum ve bu sebeple ortalamalarımı buna göre seçiyorum öncelikle genel trendi belirlemek adına aylık grafikte 12 periyodluk ortalamyı kullanıyorum. Burada fiyatın 12 aylık ortalamaya göre ucuz mu pahalı mı olduğuna bakıyorum. Daha sonra 4 haftalık ortalama ve daha sonra 21 günlük ortalama diye ilerliyor ve bu yolla hafta içerisinde paritenin neler yapabileceğini kestirmeye çalışıyorum. Burada kendi stratejimden örnek verdim fakat burada asıl amaç ortalamanın her grafikte farklı periyodlarla kullanılması gerektiğini belirtmekti. Aynı zamanda ortalamanın bize neler anlattığını biraz olsun sizlere anlatmış olduğumu düşünüyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.



Latest
Next Post

About Author

0 yorum: